Lyckade förhandlingar med Almega

Det har varit en väldigt intensiv förhandlingsvecka för Seko, veckan som gick. Med tre strejker som skulle inledas till midsommar och stora värden på spel så krävdes det mycket för att ro hem bra avtal. Det gick vägen. Det var inte bara en väldigt intensiv vecka utan också en väldigt framgångsrik vecka.

Publicerad:

Det var som sagt tre avtalsförhandlingar som hade strandat och låg varslade om strejk och andra konfliktåtgärder – Spårtrafik, Telekom och Serviceentreprenad. Vilka lösningar förhandlades fram och hur kunde strejkerna undvikas? Vi kan börja med att titta på Serviceentreprenad. Detta avtal bär Seko tillsammans med Fastighets, det är det stora städavtalet och ett av de avtalsområdena i Sverige med lägsta löner. Kravet och skälet till konflikt var att 1700 kr i löneökningar. Vi krävde det, Almega vägrade gå oss till mötes. Stödet för våra krav var enormt inom LO med allt från sympativarsel och stöduttalanden. Almega tvingades ge sig och avtalet tecknades med löneökningar om 1700 kronor både på utgående löner och på avtalets lägsta löner. Knappt hade bläcket hunnit torka innan Almegas vd Jonas Milton gick till angrepp mot strejkrätten.

 

På Telekom handlade konflikten först och främst om två principer – vem bestämmer över lönen och vilka omfattas av kollektivavtalet. Almegas uppfattning i dessa frågor var att det är arbetsgivaren som sätter lönen samt att de med korta anställningar inte omfattas av kollektivavtalet. Sekos uppfattning är den motsatt – lönen skall bestämmas i förhandling mellan parterna och om det inte går så fördelas löneökningarna lika för alla, alla som är anställda omfattas självklart av avtalet, inga undantag. Almega gav med sig, på båda punkterna och konflikten kunde undvikas. Vårt avtal omfattar redan samtliga arbetstagare, det löste vi redan 2010 men regler om lönesättningen behöver vi.

 

På Spårtrafik handlade konflikten om den grundläggande anställningstryggheten och de lokala villkoren. Den spårbundna trafiken är utsatt för ständiga upphandlingar, arbetsgivarna byts ut men jobben finns krav. Sekos uppfattning är att villkoren också ska bestå, ingen ska riskera lägre lön eller sämre arbetstider bara för att arbetsgivarna kommer och går. Frågan är komplicerad och någon enkel lösning finns inte men samtidigt kunde Seko inte acceptera att detta kan ske. Almega låtsades mest som att det inte var ett problem. Lösningen blev ett avtal som kan sägas upp varje år. Det betyder att Seko behåller strejkvapnet. Skulle ett företag försöka dumpa villkoren såsom SJ Götalandståg försökte göra hotar omedelbara konfliktåtgärder. Stark lösning.

 

Den förra veckans uppgörelser ger oss en bra fart in i våra avtalsförhandlingar i slutet av veckan, vi ska förhandla med Almega den 27-28/6. Almega har redan gett med sig när det gäller 1700 kronor, principerna för lönesättningen och tryggare villkor. Vi hämtar kraft ur ett lyckat förhandlingsarbete och hoppas Jag hoppas att Almega inte tvingar fram ännu ett varsel. Inte nu, när de redan hittat bra lösningar med Seko, bra lösningar för rättvisa löneökningar i takt med övrig arbetsmarknad och bättre villkor. Jag utgår från att Almega förstår att Seko kommer att ta till strejkvapnet om det krävs.

Uppdaterad: