Förhandlingarna fortsätter

Den stora frågan på allas våra läppar är Sekos varsel och de pågående avtalsförhandlingarna. Kommer vi nå ett avtal eller blir det strejk? Jag har ingen aning. Med tanke på arbetsgivarnas generella motstånd mot krontal så kanske det blir konflikt. Det är svårt som sagt svårt att säga.

Publicerad:

Det som har hänt i veckan är att Seko och Almega har träffat medlarna för att gå igenom hur förhandlingarna har gått hittills, varför vi har hamnat i en varselsituation och vilka frågor som klämmer. Medlarna har i uppgift att komma med ett förslag på avtal som parterna förhoppningsvis parterna kan acceptera och att vi på så sätt kan undvika en konflikt. Det är sällan som medlarna inte lyckas med sitt jobb. De är oftast väldigt duktiga på att ge erbjudanden som i slutändan inte går att säga nej till. Men inget är hugget i sten.


Vi kommer att ha ytterligare förhandlingar med medlarna och Almega på måndag, från klockan tio. Vi har avsatt tid för dessa förhandlingar fram till och med onsdag den 18 september klockan 12, alltså när konflikten bryter ut. Självklart kommer vi att fortsätta förhandla efter detta om vi måste. Seko vill få till ett avtal, det är vår högsta prioritet. Men vi kan inte acceptera vilket avtal som helst, därför har vi varslat. Vi känner att vi går in i förhandlingarna med ett starkt stöd från medlemmarna. Att vi alla är redo för att ta den strid som behövs. Det känns väldigt bra!


Det vi kräver i avtalsförhandlingarna är inte mycket, inte mer än vad andra branscher och områden redan har fått. Krontalet är etablerat och vi förstår inte varför våra löner inte ska hänga med samhällsutvecklingen. Vi förstår inte varför våra lägstalöner inte ska höjas i samma takt som lägstalönerna har höjt på övrig arbetsmarknad.


Hela situationen är närmast absurd men vi låter inte det hämma vår beslutsamhet. Seko tar fajten.


Om varslet och konflikten

Det finns en massa praktiska frågor rörande vad som faktiskt händer vid en konflikt, det är inte konstigt. Strejk och konflikt är inget som inträffar särskilt ofta. Vi jobbar för fullt med komplettera informationen. Håll utkik på Sekos hemsida, vår facebookgrupp och på arbetsplatsen. Det kommer mera.


En viktig sak att påminna om är det ansvar som varje medlem nu har att iaktta och upprätthålla konfliktåtgärderna – vi kan bara uppnå våra krav genom att alla ställer upp och hjälper till. Om någon enskild medlem bryter mot konflikten och konflikten därför inte får avsedd effekt riskerar den att utvidgas och trappas upp. Lika viktigt är det för alla att vara vaksamma på att företaget inte försöker kringgå konfliktåtgärderna. Om du misstänker att något inte står rätt till, hör av dig till din sektion.


Genom att respektera konflikten och göra det som är bestämt – vare sig det är att inte jobba övertid eller mertid eller att delta i strejken – leder till att konflikten kortare och vi når snabbare de mål vi har bestämt för att uppnå.


Thomas Gorin Weijmer
Ordförande Seko Bring Citymail
Mobil: 0701 – 60 26 81 | E-post: thomas.gorin@bringcitymail.com

Uppdaterad: