Därför ska du inte uppge ditt fackliga medlemskap till arbetsgivaren!

Vi har fått rapporter som tyder på att företaget har beslutat sig för att kartlägga de anställdas fackliga tillhörighet. Först och främst finner vi det märkligt att en modern arbetsgivare försöker kartlägga sina anställda på detta sätt. Det för tankarna tillbaka i tiden. För det andra så saknar företaget stöd i lagar och avtal att kräva att vi skall uppge denna uppgift. Vi är inte på något sätt skyldiga att ange fackligt medlemskap. Skälen till att vi inte ska göra det är många.

Publicerad:

Syftet bakom kartläggningen är i vår bedömning:


1. Arbetsgivaren vill veta vilka som omfattas av konflikten och kunna ha möjlighet att planera verksamheten på ett sådant sätt att konfliktens effekter blir mindre. Det gäller både på kontor som är uttagna i strejk och övriga som är försatta under blockad. Skulle konfliktåtgärderna inte få avsedd effekt så hotar konflikten att både eskalera och dra ut på tiden. Kartläggningen skadar alltså möjligheter att nå en snabb och bra lösning.


2. Arbetsgivaren vill ha kännedom om medlemskap för att bättre kunna planera egna stridsåtgärder såsom lockout. Genom kartläggningen av Sekos medlemmar får arbetsgivarna verktyg att utöka konflikten på ett för Seko kostsamt sätt. Nu måste vi lägga grunden för fredlig lösning, inte förbereda motdrag.


3. Arbetsgivaren vill ha kännedom om medlemskap för att kunna sätta press på våra medlemmar att bryta konflikten. Det är vanligt förekommande att enskilda medlemmar kan hamna under stark press från sin arbetsgivare. Risken för att detta sker ökar om arbetsgivaren på förhand vet vilka som är medlemmar i facket. Vi vill inte utsätta någon för denna risk och därför uppmanas samtliga medlemmar att ej uppge fackligt medlemskap.

 

Genom att inte uppge medlemskap ökar möjligheterna att vi når en fredlig lösning på varslet. Arbetsgivaren kommer tids nog att bli varse om vilka som är medlemmar.

 

UPPDATERAD

Efter tidigare under dagen ha pratat med chefen för företagets HR-avdelning rörande deras försök att kartlägga våra medlemmar kan jag komplettera med följande information:

Företaget menar att det är helt frivilligt att uppge facklig tillhörighet, de anser att detta framgår i kartläggningsmallen som cirkulerar på arbetsställena (vilket vi inte anser att det gör). Företaget har inga möjligheter att pressa någon att uppge facklig tillhörighet och skrivningen som rör att du "i företagets handläggning anses vara oorganiserad" har ingen som helst praktisk betydelse.

 

Thomas Gorin Weijmer
Ordförande Seko Bring Citymail

 

Mobil: 0701 – 60 26 81 | E-post: thomas.gorin@bringcitymail.com

 

Uppdaterad: