Årets löner är klara!

Vi hade som målsättning att få klart löneförhandlingarna innan julen och det lyckades vi med. Det känns riktigt, riktigt bra. Den retroaktiva löneökningen kommer utgöra ett välkommet tillskott inför jul. De extra tusenlapparna kommer göra skillnad. Under förhandlingarna har vi haft ett bra samarbete med företaget och vi lyckades få till en bra kompromiss som vi kan stå för. Självfallet finns det enskilda delar som är mindre bra men på det hela taget är det en bra löneuppgörelse.

Publicerad:

I och med att vi lyckades få ut ett så mycket löneutrymme än övriga arbetsmarknad i vårt lokala kollektivavtal så var det naturligt att företaget ville se större spridning av lönerna än föregående år. För oss betyder löneökningarnas storlek att vi hade möjlighet att gå företaget till mötes och samtidigt säkerställa att en förkrossande majoritet av våra medlemmar får ut mer än vad det centrala avtalet hade gett. Som alltid när vi pratar fördelning av potten så betyder det att vissa få mer än andra. De högre löneökningarna till vissa medlemmar bekostas av lägre löneökningar till andra medlemmar.  Jag hoppas alla har respekt för det.

 

Inför förhandlingarna hade vi ett par grundprinciper som vi jobbat efter:
1.  Alla våra medlemmar vill ha och ska ha löneökning.
2. Lönerna ska hållas samman och skillnaderna ska stå i relation till våra jobb.
3. De flesta ska ha mer i löneökning än genomsnittet på övrig arbetsmarknad.

 

Utifrån våra målsättningar gick löneförhandlingarna bra och jag hoppas att de flesta känner att löneökningen blev åtminstone ok. Vi har en fördelning av löneökningarna i sju steg där spannet går från 450 kronor till 900 kronor. Det är ett betydligt större spann än ifjol men det är väldigt få medlemmar som ligger i spannets ytterkanter. Den stora gruppen av medlemmarna ligger inom 600 kronor och 800 kronor. Hela 96 % av medlemmarna får 600 kronor eller mer i löneökning. Jämför det med att det centrala avtalet 550 kronor i genomsnitt. Även lägsta nivån är ok, 450 kronor är ungefär vad metallarbetare får i år. Vårt kollektivavtal är bättre än de flestas och det märks.

 

Löneökning 

Andel av medlemmarna
450 kronor  4 %
600 kronor  9 %
650 kronor  18 %
700 kronor  40 %
750 kronor  15 %
800 kronor  10 %
950 kronor  4 %

 

Vi har redan påbörjat arbetet med nästa års löneförhandling. Dina synpunkter är viktiga. Ser fördelningen ok ut? Finns det saker som kan förbättras? Det finns det säkert. Framförallt, fundera på vad som ska avgöra skillnaden i löneökningen och hur vi ska kunna mäta denna skillnad. Vilka lönesättande kriterier ser du som viktigast? Där har du en hård nöt att knäcka över jul.

 

Hälsningar
Thomas Gorin Weijmer
Ordförande Seko Bring Citymail

 

Ps. Min löneökning är 700 kronor och min nya lön är 21 468 kronor.

Uppdaterad: