Deltagarna på avtalskonferensen för avtalsområdet Järnvägsinfrastruktur.

Avtal 2025: Sekos banarbetare har preciserat sina avtalskrav

Sist ut att hålla avtalskonferens inom Väg och ban blev de förtroendevalda som finns på branschavtalet Järnvägsinfrastruktur, där alla utom ett fåtal medlemmar är verksamma inom statliga Infranord.

Publicerad:

Alla medlemmar på avtalsområdet har tidigare under hösten fått vara med och påverka vilka frågor som ska drivas i de kommande förhandlingarna genom att skriva motioner till avtalskonferensen. Ett tjugotal motioner hade inkommit och dessa har noggrant avhandlats en efter en och när mötet avslutades hade man prioriterat de viktigaste och fått ner antalet motioner till färre än hälften.

Dessa motioner har nu formulerats till yrkanden som först ska godkännas av Sekos förbundsstyrelse innan de överlämnas till motparten Almega Tågföretagen. Något som sker den 10 mars nästa år.

– Mötet bjöd på friska diskussioner och vi pratade bland annat om att vi vill ha bättre ordning och reda i branschen, som ju kryllar av underentreprenörer och inhyrd arbetskraft. Här är det viktigt att vi får verktyg för att stoppa alla försök till lönedumpning och att vi som fackförening ges rätt till insyn och möjlighet att granska så att medlemmarna får ut rätt lön och pension med mera. Vi hade också diskussioner om hur viktigt det är upprätthålla ett starkt avtal som ska harmonisera med övriga avtal inom Väg och ban, säger Sandra Lindström, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

För de som arbetar på järnvägen är arbetsmiljön och trygghet på jobbet givetvis viktig. Här har Seko länge drivit frågor om bland annat bättre möjlighet till återhämtning och bättre personlig skyddsutrustning.

– Alla motioner på en sådan här avtalskonferens blir inte till skarpa yrkanden, men de som inte kommer upp under förhandlingarna nu slängs absolut inte i papperskorgen. Vi kommer löpande att fortsätta både bevaka och driva på för bättre villkor genom aktivt fackligt arbete, både centralt och lokalt ute i de olika verksamheterna, säger Sandra Lindström.

Exakt hur Sekos yrkanden ser ut kommer att kommuniceras så snart de har överlämnats till motparten.

När det gäller lönerna så kommer Sekos yrkanden att följa samordningen inom LO, vilket innebär krav på löneökningar med 4,2 procent (ettårsavtal) och särskilda satsningar på att få upp de lägsta lönerna. Seko vill även höja ersättningen för mertid – det vill säga ersättningen till ofrivilligt deltidsanställda som arbetar längre än sin ordinarie arbetstid.

Löneförhandlingarna inom Infranord sker sedan i särskild ordning genom Sekos förhandlingsorganisation på Infranord där ni också kan hitta mer information och nyheter.

Uppdaterad: